Jak zam贸wi膰 tort weselny, 偶eby by膰 zadowolonym?

Podstawowe informacje, kt贸re powinny by膰 zawarte w zam贸wieniu. Nie b贸j si臋 pyta膰!

1. Data wesela

2. Dow贸z (p艂atny czy nie)

3. O kt贸rej godzinie tort ma by膰 dostarczony

4. Cena tortu za kilogram (nie na sztuk臋)

Zdarza si臋, 偶e cukiernie informuj膮 klienta np. i偶 tort dla 100 os贸b kosztuje 700 z艂, ale nie informuj膮, ile tort b臋dzie wa偶y艂. Klient jest przekonany, 偶e to niska cena, ale gdy zobaczy, 偶e tort wa偶ny np.10 kilogram贸w to zmieni zdanie...

5. Waga porcji

6. Waga tortu (liczba os贸b x waga porcji = waga tortu)

7. Wygl膮d tortu (czy ma by膰 wyko艅czony bit膮 艣mietan膮, mas膮 cukrow膮 lub marcepanem)

Masa cukrowa (lukier plastyczny) jest doskona艂a do ozdabiania wszystkich tort贸w. Dzi臋ki niej mo偶emy tworzy膰 torty w stylu angielskim. Zdarza si臋, 偶e masa cukrowa jest mylona z mas膮 marcepanow膮. Obie s膮 podobne, ale masa marcepanowa zawiera migda艂y i nie jest bia艂a.

Marcepan Masa Cukrowa

Marcepan Masa Cukrowa

Bardzo cz臋sto zdarza si臋, 偶e mas臋 marcepanow膮 zast臋puje si臋 ta艅szymi masami, cz臋sto aromatyzowanymi esencj膮 migda艂ow膮, by upodobni膰 j膮 do marcepanowej. Obecnie obowi膮zkowe jest dodawanie skrobi do mas imituj膮cych marcepan (patrz na sk艂ad). Dzi臋ki czemu 艂atwo mo偶na obna偶y膰 nieuczciwego sprzedawc臋, kt贸ry oferuje tort ob艂o偶ony marcepanem, a w rzeczywisto艣ci sprzedaje mas臋 cukrow膮 z dodatkiem aromatu migda艂owego.

Sk艂ad mas:

Oryginalny Marcepan: 52% migda艂y, 35% cukier, 13% woda

Masa marcepanowa: 26% migda艂y, 67,5% cukier, 6,5% woda

Masa cukrowa: 80% cukier puder, 10% glukoza, 7%woda

8. Okre艣lenie wysoko艣ci poszczeg贸lnych pi臋ter tortu

9. Ustalenie, czy maj膮 by膰 dodatkowe elementy dekoracji (np. kwiatki 偶ywe lub cukrowe, b膮d藕 nietypowe wyko艅czenia).Wymienione elementy s膮 dodatkowo p艂atne.

10. Ustalenie ostatecznej i 艂膮cznej ceny zam贸wienia.

Lista w PDF dost臋pna tutaj

ZOBACZ NASZE REALIZACJE

Cukiernia bristolka

Jelenia G贸ra ul.1 Maja 16/18
75 76 76 297